Din telefon stöds ej av systemet.
Observera! Detta är en demoversion som inte kan användas vid en riktig ansökan om lov.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för information.

Välkommen till Bygglovsguiden

Om du gör din ansökan med hjälp av guiden så medverkar du till att ditt ärende kan behandlas snabbare.

Handboken

Här får du svar på de flesta av dina frågor.

Ansökan

Här får du hjälp med ditt ärende, steg för steg.

ó Tillbaka { A

Pool/bassäng

En pool som ligger nedsänkt i marken är inte bygglovspliktig men kringarbetena kan vara det. Om det ska vara någon mur, plank eller altan i anslutning till poolen så kan de kräva bygglov, se respektive uppslagsord. Om bygget av poolen innebär att markens nivå behöver ändras väsentligt kan man behöva söka ett marklov.

Anmälan kan krävas om poolen ansluts till det allmänna vatten- och avloppsnätet.

En annan sak att tänka på är att en pool kan innebära en säkerhetsrisk. Det är innehavarens skyldighet att se till att riskerna för drunkningsolyckor minimeras. Det kan innebära att det skall finnas ett staket eller överdrag som hindrar till exempel barn att falla i. Man måste även ta hänsyn till att barn i närområdet av oförstånd kan utsätta sig för risker.

Det kan vara lämpligt att ha en solfångare som värmer upp vattnet i poolen. Det finns särskilda sådana anpassade till det ändamålet. 

Pooltak 
Om poolen förses med ett pooltak så kan själva taket, beroende på hur högt det är och ser ut, kräva bygglov. Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, har i en dom kommit fram till att bedömningen av om ett pooltak är bygglovspliktigt får göras i varje enskilt fall. Utgångspunkten för bedömningen är om pooltaket omfattas av definitionen av en byggnad enligt PBL 1 kap. 4 §. Avgörande för om ett pooltak ska anses vara en byggnad är om människor kan vistas i vattnet under taket för det ändamål som poolen och utrymmet har i övrigt. I det aktuella fallet var pooltaket välvt, genomskinligt och hade en dörr. Det var ca 1,6 meter högt och 50 m2 stort. MÖD kom fram till att pooltaket på grund av sin storlek och höjd uppfyllde kraven för att anses vara en byggnad enligt PBL 1 kap. 4 §.

 

9 kap PBL

11 § Det krävs marklov för schaktning eller fyllning som inom ett område med detaljplan avsevärt ändrar höjdläget inom en tomt eller för mark inom en allmän plats, om inte kommunen har bestämt annat i detaljplanen. Om ett viss höjdläge för markytan är bestämd i detaljplanen, krävs det trots första stycket inte marklov för att höja eller sänka markytan till den nivån.

13 § Det krävs marklov för schaktning, fyllning, trädfällning och skogsplantering i ett område utanför detaljplan, om
1. åtgärden ska genomföras i ett område som är avsett för bebyggelse eller i närheten av en befintlig eller planerad anläggning för totalförsvaret, statlig flygplats, annan flygplats för allmänt bruk, kärnreaktor, annan kärnenergianläggning eller annan anläggning som kräver ett skydds- eller säkerhetsområde, och
2. kommunen i områdesbestämmelser har bestämt att det krävs sådant marklov i området.

PBF 5 kap

För åtgärder som inte kräver bygglov, rivningslov eller marklov krävs det en anmälan vid

4. en installation eller väsentlig ändring av en anordning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt,
----------------------------------------------------------------------

Boverkets byggregler (BBR) avsnitt 8:951

Fasta bassänger avsedda för bad eller simning
Fasta bassänger på tomter ska ha ett tillfredsställande skydd mot barnolycksfall. En fast plaskdamm eller motsvarande med maximalt 0,2 meters vattendjup behöver dock inte ha något särskilt skydd.

Bassängernas utloppsöppningar ska utformas så att risken för olyckor begränsas. (BFS 2008:6).

Allmänt råd
Lämpliga skyddsanordningar för bassänger som är avsedda för bad eller simning kan t.ex. vara:
- Ett minst 0,9 meter högt staket som barn inte kan krypa under eller klättra över. Grindar i staketet bör inte kunna öppnas av barn.
- En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddstäckningen bör ha ett sådant utförande att risken för olyckor begränsas.

Där hastighets- och flödesdimensionering inte kan ge tillfredsställande säkerhet mot olyckor, bör utloppsöppningarna förses med galler eller dylikt. (BFS 2008:6).

Mark- och miljööverdomstolen Mål: P 116-19

Mark- och miljööverdomstolen har funnit att ett ca 1,6 m högt och 50 m2 stort välvt pooltak på grund av sin storlek och höjd uppfyller kraven för att anses vara en byggnad (1 kap. 4 § PBL). Avgörande för bedömningen är om människor kan vistas i vattnet under taket för det ändamål som poolen och utrymmet i övrigt har. Det har därför funnits förutsättningar att ta ut byggsanktionsavgift. Avgiften har dock inte ansetts stå i rimlig proportion till överträdelsen varför den har satts ner till en fjärdedel.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mark- och miljödomstol, 2011-P 1857

"En konstruktion bestående av välvda glas eller plastpartier fästa i metallramar som på skenor kunde skjutas ihop eller dras över en utomhuspool möjliggjorde med sin storlek och höjd att vistas i vattnet när den var utdragen. Konstruktionen, en skjutbar pooltäckning, gav också ett visuellt intryck av att vara en byggnad och ansågs sammantaget utgöra en byggnad. Åtgärden och befintlig bebyggelse skulle uppta en yta om 290 m2, vilket innebar ett överskridande av tillåten byggrätt med cirka 60 m2 eller cirka 26 %. Fråga var därmed ej om en mindre avvikelse och bygglov skulle ej beviljas."

-----------------------------------------------------------------------------

Bestämmelser före 2 maj 2011

PBL kap 8

9 § Inom områden med detaljplan krävs, om inte annat har bestämts i planen, marklov för schaktning eller fyllning som medför att höjdläget för tomter eller mark för allmän plats ändras avsevärt. Om ett visst höjdläge för markytan anges i planen, krävs dock inte marklov för att höja eller sänka markytan till denna nivå. PBL kap 9 2 § Bygganmälan krävs om arbetena avser:

----------------
4. installation eller väsentlig ändring av anordningar för vattenförsörjning eller avlopp i byggnader eller inom tomter

~

Copyright © 2013 Bygglovsguiden AB