Din telefon stöds ej av systemet.
Observera! Detta är en demoversion som inte kan användas vid en riktig ansökan om lov.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för information.

Välkommen till Bygglovsguiden

Om du gör din ansökan med hjälp av guiden så medverkar du till att ditt ärende kan behandlas snabbare.

Handboken

Här får du svar på de flesta av dina frågor.

Ansökan

Här får du hjälp med ditt ärende, steg för steg.

ó Tillbaka { A

Vite

är en form av påtryckningsmedel som byggnadsnämnden kan använda för att sätta extra press på den som ålagts följa ett föreläggande eller ett förbud.

 

Det finns två typer av vite:

-       Vanligt vite - det skall fastställas till ett bestämt belopp i pengar

-       Löpande vite - skall utgå med ett visst belopp varje tidsperiod som föreläggandet inte har följts eller varje gång mottagaren inte uppfyller skyldigheten om det är fråga om en återkommande skyldighet, eller varje gång en överträdelse sker av ett förbud.

 

Ett löpande vite gäller till skillnad mot vanligt vite även mot en ny fastighetsägare och andra mottagare, förutsättningen är att föreläggandet har antecknats i fastighetsregistret. Tidsperiodens längd bör bestämmas utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.

 

Byggnadsnämnden får förena ett föreläggande med vite, men skall i första hand välja att besluta om att ta ut byggsanktionsavgift istället. Byggsanktionsavgift och vite får inte tas ut för samma överträdelse. Vitet får inte heller dömas ut om avsikten med vitet har förlorat sin betydelse.

 

Förelägganden och förbud som får förenas med vite är: åtgärdsföreläggande, rättelseföreläggande, rivningsföreläggande, föreläggande för ökad trafiksäkerhet, föreläggande om stängsel kring industrianläggningar som inte längre används, föreläggande till den tidigare ägaren att lämna nämnden uppgift om den nya ägarens eller innehavarens namn och adress, förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd, och förbud mot användning av byggnadsverk.

 

Ett lovföreläggande, dvs att byggnadsnämnden uppmanar någon att inom en viss tid ansöka om lov, får inte förenas med ett vite.

 

Utformning av föreläggandet med vite:

 

·        Ett vitesföreläggande eller vitesförbud skall utformas så att det tydligt framgår vad som ska göras eller vad som är förbjudet att göra samt vilken tidpunkt eller inom vilken tidsfrist en åtgärd ska göras eller ett förbud gäller.

·        Hänsyn skall tas till om åtgärden på grund av väderleksförhållanden är möjliga att utföra vid den tänkta tidpunkten eller om tiden måste flyttas fram.

·        Vitesbeloppet ska fastställas med hänsyn till vad som är känt om de ekonomiska förhållandena hos den som föreläggandet eller förbudet riktas till och omständigheterna i övrigt.  

·        Vitesbeloppet skall även stå i proportion till vad som föreläggandet avser.

·        Vitesföreläggande eller vitesförbud (förbud som är förenat med viteshot) ska riktas till en eller flera namngivna fysiska eller juridiska personer. Vite ska fastställas till ett särskilt belopp för var och en av dem.

·        Ett vitesföreläggande skall delges adressaten.

·        Om ett föreläggande riktas till någon i egenskap av fastighetsägare, tomträttshavare eller ägare av en byggnad måste detta framgå av föreläggandet.

·        När ett vite har förelagts, får ett nytt vite mot adressaten i samma sak inte föreläggas förrän det tidigare föreläggandet har vunnit laga kraft.

·        Ett vitesföreläggande eller vitesförbud får inte beslutas om mottagaren inte kan antas ha faktisk eller rättslig möjlighet att följa ett föreläggande eller förbud.

 

Frågor om utdömande av vite efter vitesföreläggande eller vitesförbud enligt PBL prövas av mark- och miljödomstol.

Frågor om utdömande av vite i övrigt prövas enligt huvudregeln av förvaltningsrätt på ansökan av den förvaltningsmyndighet som har utfärdat vitesföreläggandet.

En ansökan om utdömande av vite ska göras hos den domstol inom vars domkrets myndigheten är belägen. Vitesmålet handläggs då som ett tvåpartsmål enligt bestämmelserna i förvaltningsprocesslagen.

Byggnadsnämndens ansökan om utdömande av vite måste delges adressaten inom två år från det att förutsättningarna för att göra en sådan ansökan har uppstått.

 

Ett vite får inte förvandlas till fängelse.

 

En enskild tjänsteman får inte fatta ett föreläggandebeslut förenat med vite, det måste fattas av byggnadsnämnden. Undantaget är beslut om förbud mot fortsatt arbete eller åtgärd samt förbud mot användning av byggnadsverk som förenas med vite, eftersom det då ofta är bråttom med att ingripa. Detta förutsätter naturligtvis att rätten att fatta beslutet är delegerat till tjänsteman.

 

 

Plan och bygglag (2010:900)

11 kap. 37 §

Ett föreläggande enligt 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 eller 26 § eller ett beslut om

förbud enligt 25, 30, 31, 32, 32 a eller 33 § får förenas med vite.

Vitet får inte förvandlas till fängelse.

Frågor om utdömande av vite prövas av mark och miljödomstol.

 

11 kap. 55 §

En byggsanktionsavgift ska inte tas ut om överträdelsen har medfört att ett

vite har dömts ut.

 

Lag om viten (1985:206)

Vitesföreläggande

2 § Ett vitesföreläggande skall vara riktat till en eller flera namngivna fysiska eller juridiska personer (adressater). Om föreläggandet innebär en skyldighet för adressaten att vidta en viss åtgärd, skall det av föreläggandet framgå vid vilken tidpunkt eller inom vilken tidsfrist åtgärden skall vidtas.
   Vite får inte föreläggas, om adressaten kan antas sakna faktisk eller rättslig möjlighet att följa föreläggandet.
   När vite har förelagts, får nytt vite mot adressaten i samma sak inte föreläggas förrän det tidigare föreläggandet har vunnit laga kraft.
   Ett vitesföreläggande skall delges adressaten.

 

Vitesbelopp

3 § När vite föreläggs, skall det fastställas till ett belopp som med hänsyn till vad som är känt om adressatens ekonomiska förhållanden och till omständigheterna i övrigt kan antas förmå honom att följa det föreläggande som är förenat med vitet. Vitet skall fastställas till ett bestämt belopp, om annat inte följer av 4 §. Om vite föreläggs flera personer gemensamt, skall ett särskilt belopp fastställas för var och en av dem.

 

Löpande vite

4 § Om det är lämpligt med hänsyn till omständigheterna, får vite föreläggas som löpande vite. Vitet bestäms då till ett visst belopp för varje tidsperiod av viss längd under vilken föreläggandet inte har följts eller, om föreläggandet avser en återkommande förpliktelse, för varje gång adressaten underlåter att fullgöra denna.
   Om vitesföreläggandet innefattar ett förbud eller någon liknande föreskrift eller det annars är lämpligt, kan i stället bestämmas att vitet skall betalas för varje gång föreskriften överträds.
   Löpande vite får inte tillämpas, om det av någon särskild föreskrift följer att vitet inte får överstiga ett visst högsta belopp.

 

Utdömande av vite m.m.

6 § Frågor om utdömande av viten prövas av förvaltningsrätt på ansökan av den myndighet som har utfärdat vitesföreläggandet eller, om detta har skett efter

överklagande i frågan om vitesföreläggande, av den myndighet som har prövat denna fråga i första instans. Ansökan om utdömande görs hos den förvaltningsrätt inom vars domkrets myndigheten är belägen. Vad som har sagts nu gäller dock ej i fall som avses i andra stycket eller 7 §. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

 

Frågor om utdömande av viten som har förelagts av regeringen prövas av Förvaltningsrätten i Stockholm på ansökan av Justitiekanslern.
   

Frågor om utdömande av viten som har förelagts en part eller någon annan till fullgörande av en skyldighet i en rättegång eller i annat motsvarande förfarande prövas utan särskild ansökan av den myndighet som har utfärdat

föreläggandet. Lag (2010:11).

 

9 § Har ändamålet med vitet förlorat sin betydelse, skall vitet inte dömas ut. Finns det särskilda skäl till det, får vitet jämkas.
   Föreligger i mål om utdömande av vite som avses i 4 § andra stycket flera överträdelser av föreskriften till samtidig bedömning, får ej på en gång utdömas högre belopp än som har angetts i föreläggandet. När ett beslut i ett sådant mål har vunnit laga kraft, får vite inte dömas ut för sådana överträdelser av föreskriften som har gjorts innan målet väcktes.
   Vite bortfaller, om talan om att det skall dömas ut inte har delgetts adressaten inom två år från det att förutsättningarna för att väcka en sådan talan uppkom.

~

Copyright © 2013 Bygglovsguiden AB