Din telefon stöds ej av systemet.
Observera! Detta är en demoversion som inte kan användas vid en riktig ansökan om lov.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för information.

Välkommen till Bygglovsguiden

Om du gör din ansökan med hjälp av guiden så medverkar du till att ditt ärende kan behandlas snabbare.

Handboken

Här får du svar på de flesta av dina frågor.

Ansökan

Här får du hjälp med ditt ärende, steg för steg.

ó Tillbaka { A

Jäv


Jävsreglerna syftar till att man ska undvika sådana intressekonflikter för företrädare för den kommunala verksamheten (såväl politiker som tjänstemän) och företrädare för t.ex. tjänstemän på landets länsstyrelser som gör att företrädarens objektivitet kan sättas i fråga. Jävsreglerna ska förhindra eller försvåra att någon enskild anställd eller förtroendevald gynnar sig själv eller någon närstående vid handläggning av ärenden och vid beslut. Reglerna är även till för att förebygga misstankar om att beslut inte tagits på sakliga grunder.

Jäv gäller all ärendehantering
Om du är jävig får du alltså inte alls delta i handläggningen, vare sig beredning eller beslutsfattande. Jäv gäller för all ärendehandläggning, inte bara sådana ärenden som innebär myndighetsutövning. I begreppet handläggning ingår utredning, beredning, föredragning och beslutsfattande.Åtgärder som inte utan ”olägligt uppskov” kan vidtas av annan får emellertid vidtas av den jävige. Med uttrycket ”vidta åtgärder” avses alla till ett ärendes handläggning hörande åtgärder, således även avgörandet av ärendet (prop. 1971:30 del 2 s. 357).Jävsreglerna gäller för alla som deltar i handläggningen av ett ärende. Det innebär att inte bara den beslutande utan även den som bereder och föredrar ett ärende kan vara jävig. Däremot berörs exempelvis registratorn eller den som skriver ut ett beslut normalt sett inte av jävsreglerna.

Grund för jäv
Det finns flera olika grunder för jäv och de skiljer sig något åt beroende på om vi tillämpar kommunallagen eller förvaltningslagen men i stort sett är de likartade.
Som politiker eller tjänsteman hos byggnadsnämnden föreligger jäv om exempelvis:

  • saken angår dig själv eller någon närstående,
  • ärendets utgång kan väntas medföra synnerligen nytta eller skada för dig själv eller någon närstående,
  • du eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår,
  • du eller någon närstående är ställföreträdare för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,
  • ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som du själv är knuten till,
  • du har fört talan som ombud,
  • du mot betalning hjälpt någon i ärendet, eller
  • det i övrigt finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för din opartiskhet i ärendet.

De olika jävssituationerna regleras i 16 § förvaltningslagen:   
Sakägarjäv eller intressejäv (första punkten)   
Släktskapsjäv (också första punkten)   
Ställföreträdarjäv (andra punkten)   
Ombudsjäv (också andra punkten)    
Tvåinstansjäv (tredje punkten)   
Delikatessjäv eller grannlagenhetsjäv (fjärde punkten) 

Undantagsbestämmelsen
Andra stycket i lagen avser att klargöra att även om det i ett ärende föreligger någon omständighet som formellt grundar jäv, till exempel släktskap, ska det vara möjligt att bortse från denna omständighet om frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse i ärendet. Bestämmelsen i andra stycket kan tillämpas då det rör sig om ärenden som är helt rutinbetonade. Om ärendet i något hänseende är kontroversiellt, erbjuder alternativa lösningar eller kräver mera djupgående överväganden, måste jävsgrunderna uppmärksammas.Att undantagsbestämmelsen ska tillämpas med stor restriktivitet framgår av att det ska vara ”uppenbart” att frågan om opartiskhet saknar betydelse.

Verkan av jäv
Om en jävig person deltar i handläggningen av ett ärende tillkommer beslutet i felaktig ordning. Det innebär alltså att om t.ex. en kommuns beslut att anta en detaljplan eller att bevilja ett bygglov överklagas så kommer beslutet med stor sannolikhet att upphävas av den överprövande instansen. Som exempel kan nämnas två domar från slutet av 2018.

Ett beslut i ett ärende som handlagts av någon som är jävig är inte utan vidare ogiltigt (se RÅ 1969 ref. 7). Avgörande för bedömningen är sakförhållandena i det enskilda ärendet.Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom ska självmant ge det till känna. Således ska den som handlägger ett ärende vara uppmärksam på om det föreligger någon omständighet som kan grunda jäv mot honom eller henne.

 

 

Förvaltningslagen (FL) (2017:900)

 16 § JävsgrunderDen som för en myndighets räkning tar del i handläggningen på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet är jävig om
1. han eller hon eller någon närstående är part i ärendet eller annars kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
2. han eller hon eller någon närstående är eller har varit ställföreträdare eller ombud för en part i ärendet eller för någon annan som kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
3. han eller hon har medverkat i den slutliga handläggningen av ett ärende hos en annan myndighet och till följd av detta redan har tagit ställning till frågor som myndigheten ska pröva i egenskap av överordnad instans, eller
4. det finns någon annan särskild omständighet som gör att hans eller hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.

Om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse, ska myndigheten bortse från jäv.17 § Jävigs deltagande i handläggningDen som är jävig får inte ta del i handläggningen av ärendet och inte heller närvara när ärendet avgörs. Han eller hon får dock utföra sådana uppgifter som inte någon annan kan utföra utan att handläggningen försenas avsevärt.18 § JävsanmälanDen som känner till en omständighet som kan antas göra honom eller henne jävig ska omedelbart anmäla detta till myndigheten.

En myndighet ska pröva en jävsfråga så snart som möjligt.

Den som jävet gäller får ta del i prövningen av jävsfrågan endast om det krävs för att myndigheten ska vara beslutsför och någon ersättare inte kan kallas in utan att prövningen försenas avsevärt.
 

 

Kommunallagen (2017:725)

28 § Jävsförhållande för förtroendevald

En förtroendevald är jävig, om
1. saken angår honom eller henne själv eller hans eller hennes make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för den förtroendevalde själv eller någon närstående,
2. han eller hon eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta eller skada av ärendets utgång,
3. ärendet rör tillsyn över sådan kommunal verksamhet som han eller hon själv är knuten till,
4. han eller hon har fört talan som ombud eller mot ersättning biträtt någon i saken, eller
5. det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet i ärendet.

29 § Obetydlig partiskhet
Om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse, ska nämnden bortse från jäv.

30 § Jävig förtroendevalds närvaro/deltagande
En förtroendevald som är jävig i ett ärende hos en nämnd får inte delta eller närvara vid handläggningen av ärendet. Den förtroendevalde får dock vidta åtgärder som inte någon annan kan utföra utan att handläggningen försenas avsevärt.

Den som känner till en omständighet som kan antas utgöra jäv mot honom eller henne ska självmant uppge det.

Har det uppkommit en fråga om jäv mot en förtroendevald och har någon annan inte trätt i dennes ställe, ska nämnden snarast besluta i jävsfrågan. Den som jävet gäller får delta i prövningen av jävsfrågan endast om nämnden annars inte är beslutsför och någon annan inte kan tillkallas utan olägligt uppskov.

31 § Ärende som berör ett kommunägt aktiebolag
Om ett ärende hos en nämnd berör ett aktiebolag där kommunen eller regionen äger minst hälften av aktierna eller en stiftelse där kommunen eller regionen utser minst hälften av styrelseledamöterna, ska den som handlägger ärendet inte anses jävig enligt 28 § 2 eller 5 enbart på grund av att han eller hon är ställföreträdare för bolaget eller stiftelsen eller på något annat sätt är knuten dit. Detta gäller inte när en nämnd handlägger ärenden som avser myndighetsutövning mot enskilda.

Den som handlägger ett ärende hos en nämnd ska inte heller anses jävig enligt 28 § 5 enbart på grund av att han eller hon tidigare har deltagit i handläggningen av ärendet hos en annan nämnd.
[2019:835]

32 § Överklagande av jävsbeslut
Ett beslut om jäv får överklagas endast i samband med överklagande av det beslut genom vilket nämnden avgör ärendet.

 

~

Copyright © 2013 Bygglovsguiden AB