Utsättning/utstakning
innebär att man markerar husets läge och höjd på tomten enligt vad bygglovet anger. Utsättningen kan göras av kommunen eller av någon annan som har den kompetens som krävs. Om en byggnad eller tillbyggnad hamnar nära en angränsande fastighet skall grannen ges möjlighet att närvara vid utsättningen.
Se även Lägeskontroll
PBL 10 kap
26 § När byggnadsnämnden har gett ett startbesked enligt 23 §, ska nämnden skyndsamt och inom den tid som anges i beskedet låta staka ut byggnaden, tillbyggnaden eller anläggningen och märka ut dess höjdläge, om det behövs med hänsyn till förhållandena på platsen och omständigheterna i övrigt.
Om byggnaden eller anläggningen till sitt läge är direkt beroende av gränsen mot en grannes fastighet, ska grannen kallas till utstakningen.
M 94/3177
Kommunen kan inte föreskriva att den skall göra utsättningen
En byggnadsnämnd hade i ett lov ställt som villkor att utsättningen skulle begäras av nämnden. Den sökande ansåg att hennes make hade kompetens att utföra den då han var arbetsledare i ett byggföretag. Regeringsrätten upphävde villkoret att utsättningen skulle beställas av kommunen.
Bestämmelser före 2 maj 2011
PBL 9 kap.
6 § När en bygganmälan kommit in, skall kommunen skyndsamt låta staka ut byggnaden, tillbyggnaden eller anläggningen och märka ut dess höjdläge, om det behövs med hänsyn till förhållandena på platsen och omständigheterna i övrigt.
Om byggnadens eller anläggningens läge är sådant att den är direkt beroende av gränsen mot en grannfastighet, skall grannen kallas till utstakningen.