Punktprickad mark
I detaljplaner är det standard att som en planbestämmelse markera områden där "byggnad inte får uppföras", med prickar - populärt kallad prickmark.
Det brukar handla om marken närmast gatan och/eller annan allmän plats eller kuperade partier på tomten. Syftet kan vara att det ska vara ett fritt utrymme närmast mot gatan, både ur trafiksäkerhetssynpunkt men också rent stadsbildsmässigt om man vill ha en luftigare miljö. Traditionellt har hus placerats vid foten av höjdpartier och det kan även vara olämpligt att placera hus högt på tomten med tanke på möjligheterna för rörelsehindrade att nå byggnaderna. Kuperade partier kan också ha ett värde som orörd naturmark som bör sparas och kan rent tekniskt vara olämpliga att bebygga.
Prickmarken betyder inte ett absolut förbud att bygga på den, men det innebär en avvikelse från planbestämmelserna att göra det. Då ska berörda sakägare underrättas och ges tillfälle att lämna sina synpunkter på ansökan. Om avvikelsen kan betraktas som liten kan i vissa fall tillstånd lämnas till den, men de sakägare som eventuellt haft invändningar kommer då att informeras om hur de kan överklaga beslutet. Att placera en byggnad helt på prickmark är normalt inte en liten avvikelse.
När en detaljplan har prickad mark mot gata eller annan allmän plats kan en mur eller ett plank strida mot planens syfte att skapa en byggnadsfri förgårdsmark och ska då hanteras som en avvikelse.
Prickmarken läggs visserligen ut som en yta på marken, men gäller också för byggande över och under markytan. En balkong som hamnar ovanför prickmark kan därför innebära en avvikelse.
Vissa åtgärder får dock utföras, helt eller delvis på prickmark utan att det innebär en avvikelse från planbestämmelserna:
· Friggebodar
· Attefallshus
· Bygglovsfria skärmtak
· Bygglovsfri tillbyggnad om 15 m2
Man behöver grannens medgivande om man vill placera något av ovanstående närmare tomtgräns mot granne än 4,5 meter, om man inte får det medgivandet är åtgärden inte bygglovsfri.
Under vissa förutsättningar kan kommunen neka startbesked om till exempel marken är från ras- eller skredrisk olämplig att bygga på.
Även om en byggnation på prickmark har tillåtits tidigare så gäller fortfarande planbestämmelsen att marken inte får bebyggas. Det innebär att det kan finnas hinder att få ett nytt bygglov, till exempel för en tillbyggnad, om befintlig byggnad ligger så mycket på prickmark att man inte kan betrakta det som en liten avvikelse från planbestämmelserna. Då kan en planändring bli nödvändig för att möjliggöra åtgärden.
Plan- och bygglagen, PBL (SFS 2010:900)
Kap 9
30 § Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om
1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser a) överensstämmer med detaljplanen, eller b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 § första stycket andra meningen fastighetsbildningslagen (1970:988),
2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,
3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och
4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ samt 8 kap. 1 §, 2 § första stycket, 3, 6, 7, 9–11 §§, 12 § första stycket, 13, 17 och 18 §§.
Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 § första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1.
Sådana åtgärder som genomförts utan bygglov med stöd av 4–4 c §§ eller motsvarande äldre bestämmelser ska inte beaktas vid bedömningen av om ett byggnadsverk eller en åtgärd överensstämmer med detaljplanen. [2017:424]
30a § Avvikelse från plan
Om den fastighet eller det byggnadsverk som åtgärden avser på grund av antagande av en detaljplan enligt denna lag eller äldre bestämmelser avviker från planen, får byggnadsnämnden i ett beslut om bygglov förklara att avvikelsen ska anses vara en sådan avvikelse som avses i 30 § första stycket 1 b. En sådan förklaring får avse endast en liten avvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte.
[2014:900]
31b § Åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser
Trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a § 2 får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte och
1. avvikelsen är liten, eller
2. åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för att området ska kunna användas eller bebyggas på ett ändamålsenligt sätt.
[2014:900]