Planändring
En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som anger hur ett begränsat område i en kommun får bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas. Äldre planer som stadsplaner, byggnadsplaner och avstyckningsplaner gäller även de som detaljplaner.
Ett syfte med detaljplaner är att det ska finnas en långvarig trygghet för fastighetsägare vad marken får användas till. Om man står i begrepp att köpa en fastighet ska man kunna lita på att bestämmelserna inte ändras utan särskilt viktiga skäl.
Äldre detaljplaner kan dock ha begränsade bestämmelser eller ha blivit inaktuella på grund av förändringar. Då kan det finnas skäl att medge att de förändras. En ändring av en detaljplan kan göras för att anpassa planen till nya förhållanden och hålla den aktuell utan att genomföra hela den lämplighetsbedömning som görs vid upprättandet av en ny plan. Ändringar i en detaljplan kan göras om ändringen är förenlig med planens syfte, med övriga planbestämmelser och i övrigt inte innebär några olägenheter.
En ändring i en detaljplan ska uppfylla plan- och bygglagens krav på tydlighet. Det är kommunen som i det enskilda fallet avgör om det är lämpligt att ändra en detaljplan eller om den befintliga planen ska ersättas med en ny eller upphävas.
En detaljplan gäller tills den upphävs, ersätts eller ändras.
Om någon önskar utföra en åtgärd som förutsätter att en detaljplan upprättas, ändras eller upphävs så ska man hos kommunen ansöka om ett planbesked. Kommunen ska inom 4 månader lämna besked om ansökan beviljas eller avslås.