Din telefon stöds ej av systemet.
Observera! Detta är en demoversion som inte kan användas vid en riktig ansökan om lov.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för information.

Välkommen till Bygglovsguiden

Om du gör din ansökan med hjälp av guiden så medverkar du till att ditt ärende kan behandlas snabbare.

Handboken

Här får du svar på de flesta av dina frågor.

Ansökan

Här får du hjälp med ditt ärende, steg för steg.

ó Tillbaka { A

Kontrollplan

En kontrollplan ska finnas vid alla åtgärder som kräver bygg- rivnings, marklov eller en anmälan och den ska anpassas till den enskilda åtgärden.  

En kontrollplan är ett dokument som redovisar vilka kontroller som ska utföras under byggets eller rivningens planering och genomförande. Syftet är att se till att bygglagstiftningens krav på tekniska egenskaper hos byggnadsverk efterlevs.  Kraven kan till exempel gälla en byggnads brandskydd eller en konstruktions bärighet, stadga och beständighet (se 8 kap 4 § nedan). Genom kontrollplanen ska det också säkerställas att kraven på varsamhet mot byggnader uppfylls och att förbudet mot förvanskning följs. 

Av kontrollplanen ska framgå vilka kontroller som ska göras, vad kontrollerna ska avse och vem som ska göra kontrollerna. Där ska också framgå vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden och vilka arbetsplatsbesök som nämnden bör göra och när de ska göras. Av kontrollplanen ska dessutom framgå vilket farligt avfall som eventuella rivningar kan ge upphov till och hur avfallet kommer att tas om hand. 

Av kontrollplanen ska det framgå om kontrollen utförs genom egenkontroll eller genomförs av certifierade sakkunniga. 

Det är byggherrens ansvar att, innan bygget startar, lägga fram ett förslag på kontrollplan, som ska fastställas av byggnadsnämnden genom startbeskedet.

I samband med enklare åtgärder krävs enbart en kontrollplan. Vid mer omfattande byggåtgärder ska byggherren utse en certifierad kontrollansvarig. Denne ska biträda byggherren och hjälpa till i arbetet med att övervaka att bygglagstiftningen och kontrollplanen följs. Kontrollansvarig biträder också byggherren med att upprätta ett förslag till kontrollplan.

Här hittar du en webbtjänst som erbjuder skräddarsydda kontrollplaner för de vanligaste typerna av enkla ärenden. Kostnaden är mindre än vad en certifierad kontrollansvarig som regel debiterar för att enbart upprätta en kontrollplan.

Exempel på kontrollplan anpassad för nybyggnad av enbostadshus.

Enklare kontrollplan för mindre projekt.

Observera att detta är ett exempel, en kontrollplan ska alltid anpassas till den enskilda åtgärden.

PBL 8 kap 4 § Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, och
9. hushållning med vatten och avfall.
10. bredbandsanslutning

Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. [2016:537]

PBL 10 kap 6 § 

Byggherren ska se till att det finns en plan för kontrollen av en bygg- eller rivningsåtgärd som avses i 3 § (kontrollplan) med uppgifter om
1. vilka kontroller som ska göras och vad kontrollerna ska avse,
2. vem som ska göra kontrollerna,
3. vilka anmälningar som ska göras till byggnadsnämnden,
4. vilka arbetsplatsbesök som byggnadsnämnden bör göra och när besöken bör ske,
5. vilket farligt avfall som rivningsåtgärder kan ge upphov till, och
6. vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra a) materialåtervinning av hög kvalitet, och b) avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.
. [2020:603]

7 § Kontrollplanen ska vara anpassad till omständigheterna i det enskilda fallet och ha den utformning och detaljeringsgrad som behövs för att på ett ändamålsenligt sätt säkerställa att
1. alla väsentliga krav som avses i 8 kap. 4 § uppfylls,
2. förbudet mot förvanskning enligt 8 kap. 13 § följs, och
3. kraven på varsamhet enligt 8 kap. 17 och 18 §§ uppfylls. Lag (2011:335).
8 § Av kontrollplanen ska det framgå i vilken omfattning kontrollen ska utföras
1. inom ramen för byggherrens dokumenterade egenkontroll, eller
2. av någon som har särskild sakkunskap och erfarenhet i fråga om sådana åtgärder som kontrollen avser (sakkunnig) och som kan styrka sin sakkunnighet med ett certifikat som har utfärdats av ett organ som har ackrediterats för detta ändamål enligt 14 § lagen (1992:1119) om teknisk kontroll eller av någon som uppfyller motsvarande krav enligt bestämmelser i ett annat land inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

 

Bestämmelser före 2 maj 2011

PBL kap 9

9 § Vid byggsamrådet eller snarast möjligt därefter skall byggnadsnämnden, om det inte är uppenbart obehövligt, besluta om en kontrollplan för arbetena. I kontrollplanen skall anges vilken kontroll som skall utföras, vilka intyg och övriga handlingar som skall företes för nämnden samt vilka anmälningar som skall göras till nämnden. Kontrollen kan utföras genom dokumenterad egenkontroll, av fristående sakkunniga eller, om det finns särskilda skäl, av byggnadsnämnden.

~

Copyright © 2013 Bygglovsguiden AB