Din telefon stöds ej av systemet.
Observera! Detta är en demoversion som inte kan användas vid en riktig ansökan om lov.
Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för information.

Välkommen till Bygglovsguiden

Om du gör din ansökan med hjälp av guiden så medverkar du till att ditt ärende kan behandlas snabbare.

Handboken

Här får du svar på de flesta av dina frågor.

Ansökan

Här får du hjälp med ditt ärende, steg för steg.

ó Tillbaka { A

Förhandsbesked

Många tror felaktigt att ett förhandsbesked är ett tidigt medgivande till en byggnadsåtgärd vilken som helst men ett förhandsbesked (som är ett bindande beslut) är i första hand ett medgivande till en nybyggnad på en icke avstyckad tomt utanför detaljplanerat område. Beskedet innebär dock inte att man får påbörja åtgärden, utan man måste söka bygglov först.

Vid en ansökan om förhandsbesked gör byggnadsnämnden en lokaliseringsprövning, dvs undersöker om platsen är lämplig för bebyggelse och om det går att lösa avloppsfrågan. Kommunens översiktsplan är då vägledande för bedömningen och berörda grannar får också yttra sig om åtgärden. Syftet är att den sökande ska kunna få ett bindande besked innan byggnadsprojektering påbörjas och kostnader läggs ner på ritningar mm. I ansökan räcker det alltså med att man i text anger vad man vill bygga och på en karta anger var. En eventuell avstyckning får man sedan ansöka om hos lantmäteriet.

Även inom detaljplanerat område kan det i vissa fall bli aktuellt med ett förhandsbesked. Om någon vill köpa en tomt och detaljplanen är gammal och därför innehåller få bestämmelser vet man inte säkert vad man får bygga. Det krävs lite mer detaljerade ritningar eftersom byggnadsnämnden ska ta ställning till volym och placering av byggnaden.  Det är vanligt att en köpare begär en klausul i köpeavtalet att köpet förusätter ett positivt förhandsbesked. Då hävs köpet vid ett eventuellt avslag på ansökan.

Byggnadsnämnden är bunden vid sitt förhandsbesked under två år. Om en bygglovsansökan inte lämnas in inom dessa två år upphör förhandsbeskedet att gälla. Ett negativt förhandsbesked kan överklagas av den sökande. Alla förhandsbesked debiteras enligt byggnadsnämndstaxan.

9 kap. 17 §  Om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd begär det, ska byggnadsnämnden ge ett förhandsbesked i fråga om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen. 

9 kap. 18 §  Ett förhandsbesked som innebär att åtgärden kan tillåtas är bindande vid den kommande bygglovsprövningen, om ansökan om bygglov görs inom två år från den dag då förhandsbeskedet vann laga kraft. 

9 kap. 39 §  Ett förhandsbesked som innebär att en åtgärd kan tillåtas ska innehålla

    1. en upplysning om att förhandsbeskedet endast gäller om bygglov för åtgärden söks inom två år efter det att beslutet om förhandsbesked vann laga kraft,
    2. en upplysning om att förhandsbeskedet inte innebär att åtgärden får påbörjas, och
    3. de villkor som behövs för att förhandsbeskedet ska vara förenligt med de förutsättningar som gäller för den kommande bygglovsprövningen. 
 -----------------------------------------------------------------------------------------

Bestämmelser före 2 maj 2011

PBL 8 kap

34 § På ansökan skall byggnadsnämnden ge förhandsbesked huruvida en åtgärd som kräver bygglov kan tillåtas på den avsedda platsen.

Meddelas det sökta tillståndet får bestämmas de villkor som behövs. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för beslutet.

Görs inte ansökan om bygglov inom den tid som anges i andra stycket, upphör tillståndet att gälla. I beslutet om förhandsbesked skall tas in en upplysning om detta. Sökanden skall också upplysas om att tillståndet inte medför rätt att påbörja den sökta åtgärden.

Bestämmelserna i 19--23 samt 25--28 §§ skall tillämpas i fråga om förhandsbesked.

~

Copyright © 2013 Bygglovsguiden AB