Delgivning
Delgivning innebär att en handling eller beslut lämnas till en person oftast av en myndighet. Det finns flera olika delgivningssätt som kan användas. Byggnadsnämnden väljer vilket delgivningssätt som är lämplig att använda. I första hand skall det enklaste och billigaste delgivnings¬sättet användas.
Vanlig delgivning
Vanlig delgivning innebär att handlingen skickas per post, telefax, e-post, SMS eller lämnas till delgivningsmottagaren.
Delgivning har skett när delgivningsmottagaren har tagit emot handlingen. Som bevis på att handlingen har tagits emot ska mottagaren skriva under och skicka in ett delgivningskvitto till avsändaren. Mottagaren kan också bekräfta elektroniskt eller muntligen att han eller hon har mottagit handlingen.
Om mottagaren inte bekräftar att handlingen har tagits emot kan myndigheten komma att eftersöka honom/henne, t.ex. genom att kontakta arbetsgivare, familj samt myndigheter för att på så sätt få kontaktuppgifter.
Förenklad delgivning
Förenklad delgivning innebär att myndigheten först skickar den handling som ska delges och nästa arbetsdag skickar ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats. Vid förenklad delgivning behöver mottagaren inte skicka in något bevis på att handlingen har mottagits.
För att vara säker på att delgivningsmottagaren får avsedd information skickar myndigheten två brev. I det första brevet skickas den handling som ska delges. Nästa arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande till delgivningsmottagaren om att det första brevet har skickats.
Förenklad delgivning får inte användas vid delgivning av en handling som inleder ett förfarande eller när det kan anses som olämpligt, t.ex. under sommarsemester eller längre helger. Delgivningsmottagaren anses delgiven när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades.
Det kan uppstå svårigheter att bevisa om mottagaren har tagit emot handlingen och i så fall när, då det inte finns något bevis som återsänds till byggnadsnämnden. Genom att använda vanlig delgivning istället kan frågan om beslutet har vunnit laga kraft lättare avgöras.
Stämningsmannadelgivning
sker normalt genom att en person med stämningsmannabehörighet lämnar en handling eller ett meddelande till delgivningsmottagaren. Detta delgivningssätt används främst när myndigheten inte har lyckats delge mottagaren på annat sätt. Mottagaren anses delgiven när stämningsmannen har anträffat delgivningsmottagaren och överlämnat handlingen, oavsett om den sökte tar emot och kvitterar delgivningsförsändelsen eller inte. Kostnaderna för delgivning ska byggnadsnämnden svara för.
"Spikning" innebär att handlingen lämnas i delgivningsmottagarens bostad eller på lämplig plats i anslutning till den, om mottagaren inte kan påträffas där.
"Spikning" får endast ske om det inte kan klarläggas var mottagaren uppehåller sig, men det finns anledning att anta att han/hon har avvikit eller håller sig undan. Vid "spikning" har delgivning skett när handlingen har lämnats i eller i anslutning till delgivningsmottagarens bostad.
Kungörelsedelgivning
Beslut om förhandsbesked och lov måste expedieras på rätt sätt. Alla beslut om förhandsbesked och lov måste också kungöras i Post- och Inrikes tidningar. Expediering sker antigen genom delgivning eller meddelande om kungörelse.
Ett beslut om förhandsbesked eller lov ska delges till:
1. sökande och annan part (t ex fastighetsägaren i ärenden där denne inte är sökanden), om det inte är uppenbart obehövligt (t ex att delge annan part vid avslagsbeslut)
2. de kända sakägarna och de kända bostadsrättshavare, hyresgäster och boende som berörs som ska underrättas om ansökan och som har lämnat synpunkter i ärendet som inte har blivit tillgodosedda.
3. de kända organisationer av hyresgäster som har avtal om förhandlingsordning för en berörd fastighet eller, om någon förhandlingsordning inte gäller, som är anslutna till en riksorganisation inom vars verksamhetsområde en berörd fastighet är belägen och som ska underrättas om ansökan och som har lämnat synpunkter i ärendet som inte har blivit tillgodosedda.
Beslut om förhandsbesked eller lov som delges måste även innehålla de uppgift om vad den som vill överklaga beslutet måste göra.
Ett beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift ska delges den avgiftsskyldige.
PBL 9 kap
41 § Ett beslut om lov eller förhandsbesked ska, tillsammans
med en uppgift om vad den som vill överklaga beslutet måste
göra, delges
1. sökanden och annan part, om det inte är uppenbart
obehövligt, och
2. dem som anges i 25 § och har lämnat synpunkter i ärendet
som inte har blivit tillgodosedda.
Delgivning med sökanden får inte ske enligt någon av
bestämmelserna i 34-38 eller 47-51 §§ delgivningslagen (2010:1932). Lag (2011:336).
41 a § Ett beslut om lov eller förhandsbesked ska kungöras genom ett meddelande i Post- och Inrikes Tidningar. I meddelandet ska beslutets huvudsakliga innehåll och var beslutet hålls tillgängligt anges. Lag (2011:335).
41 b § Det meddelande som kungörs enligt 41 a § ska senast den dag då kungörandet sker skickas till 1. ägaren eller innehavaren av en särskild rätt till en tomt eller fastighet, som gränsar till den tomt eller fastighet som lovet eller förhandsbeskedet avser, eller som skiljs åt från denna endast av en väg eller gata, och 2. övriga kända sakägare, om antalet inte är så stort att det skulle innebära större kostnader och besvär än vad som är försvarligt med hänsyn till ändamålet med meddelandet att skicka det till var och en av dem. Första stycket gäller inte dem som enligt 41 § ska delges det beslut som meddelandet avser. Lag (2011:335).
PBL 11 kap
59 § Ett beslut om att ta ut en byggsanktionsavgift ska delges den avgiftsskyldige.
Delgivningslag (2010:1932)
4 § Delgivningssätt ska väljas med utgångspunkt från att det ska vara ändamålsenligt med hänsyn till handlingens innehåll och omfattning och medföra så lite kostnader och besvär som möjligt. Delgivning får inte ske på ett sätt som är olämpligt med hänsyn till omständigheterna i delgivningsärendet.
4 a § Innehåller en ansökan om bistånd med delgivning i Sverige en begäran om att ett visst förfarande som avviker från denna lag ska användas, får det tillämpas, om det inte skulle strida mot svenska allmänna rättsprinciper. Vid bistånd med delgivning i Sverige får delgivning av en handling som är skriven på eller översatt till ett annat språk än svenska eller ett språk som följer av en internationell överenskommelse som är bindande för Sverige, endast ske med delgivningsmottagarens samtycke om det inte står klart att han eller hon förstår det andra språket. Lag (2013:877).
16 § Vanlig delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas eller lämnas till delgivningsmottagaren.
17 § Vanlig delgivning får användas vid all delgivning. Endast myndighet får vid vanlig delgivning skicka handlingen på elektronisk väg.
18 § Vanlig delgivning har skett när den eller de som är delgivningsmottagare har tagit emot handlingen. Om en postförsändelse har hämtats av bud, ska handlingen anses ha kommit delgivningsmottagaren till handa när försändelsen hämtats av budet.
22 § Förenklad delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas till delgivningsmottagaren och att det närmast följande arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats.
23 § Vid förenklad delgivning ska handlingen och kontrollmeddelandet skickas till delgivningsmottagarens senast kända adress. Om delgivningsmottagarens senast kända adress inte kan användas får handlingen och kontrollmeddelandet skickas till delgivningsmottagarens folkbokföringsadress om en sådan adress finns och skiljer sig från den som använts när handlingen skickades enligt första stycket.
24 § Förenklad delgivning får användas av en myndighet vid delgivning med den som är part eller har liknande ställning i ett mål eller ärende, om denne har fått information av myndigheten om att delgivningssättet kan komma att användas i målet eller ärendet. Förenklad delgivning får inte användas vid delgivning av en handling som inleder ett förfarande.
25 § Information enligt 24 § första stycket ska delges genom vanlig delgivning, muntlig delgivning, särskild delgivning med juridisk person eller stämningsmannadelgivning enligt 32 eller 38 §. Delgivning enligt första stycket behöver inte ske när någon har gett in en handling i målet eller ärendet och informationen till denne lämnas i nära anslutning till att handlingen har kommit in till myndigheten.
26 § Förenklad delgivning har skett när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades, om kontrollmeddelandet har skickats på föreskrivet sätt och det inte med hänsyn till omständigheterna framstår som osannolikt att handlingen kommit fram inom denna tid.